NaNoWriMo - mi ez és miért indulj rajta?
2022. augusztus 24. írta: Diana Soto

NaNoWriMo - mi ez és miért indulj rajta?

NaNoWriMo, azaz National Novel Writing Month. Magyarul nemzeti regényíró hónap, ami minden évben novemberben van megtartva. Az egész világon ezrek, százezrek ülnek le a laptopjaik, füzeteik elé, hogy megírjanak egy 50.000 szóból (nem karakter) álló történetet.

Most, hogy már tudjuk, mit jelent a NaNoWriMo, neked miért érdemes részt venned benne?

picsart_01-02-12_05_11.jpg

Első ok: Ha még sosem írtál.

Gondolkozol azon, hogy milyen jó lenne írni egy történetet? Akkor most itt az ideje! Senki nem fog a körmödre nézni, úgy alkothatsz, ahogy te magad szeretnéd. Kipróbálhatod, hogy a regényírók milyen munkát tudnak a hátuk mögött.

Második ok: Ha dolgozol már valamin.

Te is észrevetted, hogy milyen nehéz megtölteni az üres lapokat? A szereplőd még nem teljesen lépett ki a papírról, a történeted akár kétféleképpen is végződhet. Ahelyett, hogy hosszú napokat, heteket töltenél önmagad emésztésével, írj. Ami eszedbe jut. Amelyik irány jobban tetszik. Esetleg írd meg mind a két változatot, utána majd eldöntöd. Ne javíts, ne gondolkodj. Írj.

Harmadik ok: Ha ihlethiányban szenvedsz.

Bizony sok íróval megesik, hogy nem tudja teleírni az áhított oldalakat. A történet nem halad, csak toporog egy helyben, te pedig legszívesebben kitépnéd az ordítozó lapokat. Nyiss egy új Wordöt, vagy vegyél magadnak egy új füzetet és írj bolondságokat. Kezdj el egy teljesen új sztorit, és csavard értelmetlenül a szálakat. Lehet, hogy kialakul valami egészen új. Lehet, hogy meglátod a megoldást az alagút végén.

Negyedik ok: Ha már készen van a kéziratod.

Majdnem hangosan ki merem állítani, hogy egy kézirat nincsen kész. Azt újra kell olvasni, újra át kell rágni magadat a betűk tengerén. Miért ne novemberben? Újraírhatod a történetedet, miközben finomítod a szavaidat, javítod a helyesírást, megembereled a szereplőidet. A kéziratod közelebb fog kerülni a kész állapothoz.

Ötödik ok: Ha lusta vagy.

Szeretsz írni, szeretnéd a saját regényedet a kezedben fogni, azonban inkább olvasol még egy könyvet a kedvenc íródtól. Este sokkal érdekesebb filmet adnak. Holnap túl elfoglalt leszel ahhoz, hogy írj valamit. Ráadásul már egy hónapja nem írtál. Ha még ma elhatározod, hogy novemberben odakötözöd magad a géphez, vagy a füzetedhez, megállíthatatlan leszel. Át fogod érezni a sikerélmény ízét, és messziről fogsz integetni a lustaságnak.

Itt megtalálod a linket, ahol regisztrálhatsz.

______________________

Írásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr4916801452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása