6 tipp, hogy jó verseket írj
2022. január 09. írta: Diana Soto

6 tipp, hogy jó verseket írj

Ha összehasonlítjuk a verseket és a regényeket, akkor könnyen arra a következtetésre jutunk, hogy bizony verset bárki tud írni. 

Én ezzel nem értek egyet. 

Számomra a vers egy igazán különleges és érzékeny művészeti forma, amelyet könnyű elrontani. Míg a regények sok olvasást, hosszú hónapok munkáját és szabályok betartását követelik, addig a versek az ember szívéből lopnak el egy-egy darabot. Emellett nagyon fontos, hogy minden költőnek képeznie kell magát!

Ha te is érzel rímfaragáshoz késztetést, akkor ezek az apró tippek segíteni fognak, hogy jobb verseket írj.

picsart_01-02-12_41_10.jpg

Várd meg az érzést

A vers nem sütemény. Nincs hozzá előre felírt recept, nem lehet kimérni a hozzávalókat. Nem tudod beprogramozni a sütőt, majd jól befalatozni a gyönyörű gondolatokat. Hiába szeretnéd életed legszebb versét megírni, ha nem akar előtörni belőled egy érzés. Nem tudod magad a székbe parancsolni, és a papírra vetni a sorokat. Nem tudod kikövetelni a rímeket. Érezned kell.

A költők általában két csoportra oszlanak. Vannak, akik akkor tudnak írni, amikor szomorúak, vannak, akik akkor írnak, amikor valami nagy öröm éri őket. Mind a két inger hatására születhetnek gyönyörű alkotások, de szükség van hozzájuk ingerre. Sétálj egyet, figyeld az embereket. Milyen érzéseket váltanak ki belőled? Nézz egy anyát a gyermekével, esetleg kövess egy kóbor állatot. Nem feltétlenül kell várnod az érzésre, nyugodtan elébe mehetsz.

Legyen mondanivalód

Nyílik a virág. Süt a nap. Jön az ősz. Vagy, elnyílik a fiatalság, a napsugarak piszkos titkokat látnak, az ősz meggyilkolja a nyár asszonyát. Melyikről olvasnál szívesebben? A második példákban találsz mondanivalót. Talán ez az a pont, amely a legtöbb versből hiányzik. Ahogy olvasod a sorokat, érted, hogy a költő mit akarhatott kifejezni, de nem tanít. Pedig a versnek tanítania kell. Nem szabad az életből vett általánosságokra leszűkíteni a látókörödet, fel kell vállalnod, hogy te miben hiszel.

Az emberek különbözőek, így máshogy fognak reagálni a soraidra. Ne várd, hogy mindenkinek tetszen a költészeted. Én például a verseimben felvállalom, hogy ellenzem a cirkuszi állatok szerepeltetését, és a delfinekkel, orkákkal foglalkozó szórakoztatóhelyek látogatását. Sokan nem értenek velem egyet, de csak miattuk nem fogom megváltoztatni a mondanivalómat, mert az én versem az én hitemről szól. Te is vállald fel magad! Gondold végig, hogy mi az, ami nem tetszik a mai világban, esetleg mi az, amit mindennél jobban szeretsz, és írd le.

Használj költői képeket, eszközöket

Irodalomórán biztos hallottál már erről. Ha akkor nem is érdekelt, most ideje utána járnod. Hiába találtad meg a mondanivalódat, hiába akar belőled előtörni az érzés, ha nem használsz költői eszközöket. A versed unalmas lesz. Próbáld ki, hogy valamihez hasonlítod a mondanivalódat. 

Tegyük fel, hogy az őszről akarsz verset írni. Írhatsz az évszakról, ahogy sötétülnek a nappalok, és ahogy egyre hidegebb van. Vagy írhatsz egy varjúról, amely fáról fára száll, és lelopja róla a leveket, miközben hideget kiált az éjszakába. Melyikről olvasnál szívesebben?

Próbáld ki az alábbiakat: sorvégi ismétlés; azonos mondatrészek ismétlése; párhuzam; ellentét; kihagyás; szokatlan szórend; kérdés; metafora; megszemélyesítés; hasonlat; alliteráció; akrosztichon. Keress rájuk az interneten és gyakorold őket. Egy idő után a költészeted részét fogják képezni.

Vigyázz a rímekkel

Talán nem tűnhet fontosnak, hiszen léteznek szabadversek is, ahol a rímek használatától el lehet tekinteni. De sokan igenis szeretik a soron belüli és a sorvégi rímeket. De vigyázz, mert a ragrímek egy idő után kikergethetik az olvasót a világból (szerettelek, feledtelek, kerestelek). 

Használj bátran rímszótárakat, tanulj új szavakat. A magyar nyelv szépsége, hogy telis-tele van kincsekkel, és soha nem fogy el. Akár régi szavakat is felírhatsz magadnak.

Ha van Facebook oldalad, akkor indíts játékot. Kérd meg a követőidet, hogy kommentben írjanak neked szavakat, amikből te verset írsz majd. Amellett, hogy a játékok nagy sikert szoktak aratni, sokszor kapsz olyan szavakat, amelyeket általánosságban nem használsz. Ilyen lehet: kaktusz, hiúz, teafilter, vipera, erszény, bögre stb. Merj kísérletezni, vezess külön füzetet az új szavaknak.

Tanulj a nagyoktól

Mi az a tanács, amit a kezdő íróknak szoktak adni? Olvass sokat. Ez a verseknél is igaz. Ismerkedj meg az ókori költőkkel, a múlt nagyjaival és a mai alkotókkal. Találd meg a kedvencedet, érezd át, hogy nekik mi volt a mondanivalójuk. A költő feladata, hogy kimondja a kor problémáit, vezesse az embereket a sötétben. Ady Endre jó példa lehet, az ő korában formabontónak számított.

A versolvasásnak van azonban egy másik nagy előnye. Megismerkedhetsz stílusokkal, amelyekben utána te is kipróbálhatod magad. Egy idő után unalmassá fog válni a négyszer négysoros versek megalkotása. Rengeteg lehetőséged van. 

Írhatsz például szabadverseket és írhatsz kötöttet. Az egyik legkötöttebb talán a szonett, a bátraknak pedig a szonettkoszorú. Ha rövid írásokra vágysz, akkor nekiugorhatsz a haiku gyártásnak, vagy más japán formáknak. Ha hosszú művet szeretnél, akkor kipróbálhatod magad ballada írásban. Készíthetsz képverset, ahol a mondanivaló és a sorok vastagsága adja ki a versedhez kapcsolódó formát. Megpróbálhatod a tükörvers készítését, vagy a zenei szöveg írását. Ötlet rengeteg van, a többi csak rajtad múlik.

Hallgass zenét

Azért ez az utolsó pont, mert nem mindenkinek fog segíteni. Vannak emberek, akik csak a teljes csöndben tudnak alkotni, míg mások bárhol. Zene és zene között is van különbség, így érdemes többfélét kipróbálni. Én azokat a zenéket ajánlom neked, amelyek nem tartalmaznak szöveget. Ha Youtube-on beírod, hogy fantasy, epic music, akkor olyan zenei műveket találsz, amelyek serkentik a fantáziádat. Hallgass szomorú műveket a szomorú hangulatú versekhez, és gyorsat a mozgékonyakhoz. A zene segíteni fog abban, hogy megtaláld az érzést.

picsart_01-02-12_38_11_1.jpg

És ha megszületik az érzés, akkor jöhet a mondanivaló.

Jó versírást!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr9716801470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása