22 érdekesség, amit talán még nem tudsz a macskákról
2022. február 24. írta: Diana Soto

22 érdekesség, amit talán még nem tudsz a macskákról

A hallásuk hihetetlen. Ők 64 kHz-es frekvencián érzékelik a hangokat, míg az emberek csak 20 kHz-es frekvencián. A nyávogás nem macskanyelv, csak az emberrel való kommunikációra fejlesztették ki. A macskáknak is van ujjlenyomatuk, de az ő esetükben az orrukon...

Ilyen és ehhez hasonló titkokról szól ez a cikk.

picsart_02-24-04_46_33.jpg

Macskaélet

Egy macska életének első éve ugyanolyan, mint egy ember első 15 éve. A második év után a macska 25 emberi évet élne. Ezt követően egy macska minden egyes életéve körülbelül 7 emberi évnek felel meg. A macskák átlagéletkora 16 év.

Mint a fáraók

Az ókori Egyiptomban a macskákat tisztelték. A Nílus menti gabonaföldeken végzett egérvadász munkájukat nagyra értékelték, és lopásukat vagy eladásukat halállal büntették.

Jó orrlyukak

A macskák orrlyukaiban 19 millió idegvégződés található, míg az embernél csak ötmillió.

Bajuszos érzékelők

A macskák bajusza létfontosságú szerepet játszik az életükben. Ezek érzékelőként működnek, és segítenek nekik eligazodni, amikor például sötétben sétálnak. Arra is használják őket, hogy megmérjék a távolságot egy másik tárgytól. Ezért ezeket soha nem szabad levágni!

Nagyon kipihentek

A macskák átlagosan 16 órát alszanak. Összesen a nap 70%-át alvással, további 15%-át pedig mosakodással töltik.

Agyi hasonlóságok

A macskák agya 90%-ban hasonlít az emberekéhez. Több hasonlóságunk van velük, mint a kutyákkal.

A nagy ugrás

A macskák a hátsó lábaik erős izmainak és a gerincük rugalmasságának köszönhetően képesek akár hatszor nagyobbat és több mint három méter magasról is ugrani.

Oh, micsoda izzadás

Izzadnak a macskák? Igen, csakhogy a verejtékmirigyek a mancsuk, az álluk, a végbélnyílásuk és az ajkaik között helyezkednek el.

Szóbeli kifejezés

A macskák körülbelül 100 különböző hangot képesek kiadni, míg a kutyák csak tízet.

Fülradarok

A macskák füle nem kevesebb mint 32 izomból áll, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy radarként mozgassák a fülüket a különböző hangforrásokhoz.

Hallási érzékenység

Ráadásul a hallásuk is hihetetlen. Képesek 64 kHz-es hangokat érzékelni, míg az emberek csak 20 kHz-es hangokat hallanak. A hallásuk tehát legalább ötször élesebb, mint az emberé.

Hét élet

A legnagyobb esés rekordját tartó macskát Andy-nek hívták. Egy épület 16. emeletéről zuhant le, és túlélte.

A látás kérdése

A macskák nem látnak közvetlenül az orruk alá.

Sok lábujj

A macskáknak elöl öt lábujjuk van, de hátul csak négy. Nem ritka azonban, hogy a macskáknak extra lábujjaik vannak. Néhány macskának akár 32 is lehetett.

Nyávogás

A nyávogás nem veleszületett nyelv a macskáknál, az emberekkel való kommunikációra fejlesztették ki, és ritkán használják egymás között.

Ujjlenyomat

A macskáknak is van ujjlenyomatuk, de az ő esetükben az orrukon. Nincs két egyforma orrú macska, mint ahogy nincs két egyforma orrú kutya sem. Ahogyan a mutatóujjunkon lévő ujjlenyomatunk is egyedi, úgy a rajta lévő minta és annak bemélyedései is minden egyes macskánál egyediek.

Veszély, veszély

Az aszpirin a macskák számára mérgező!

Trikolorok

A három különböző színű szőrzettel rendelkező macskák általában nőstények. Azonban elég nehéz megtalálni őket, mivel ez az egyediség egy kromoszóma-rendellenességnek köszönhető.

Dorombolás

Nem igaz, hogy a macskák mindig azért dorombolnak, mert jól érzik magukat vagy boldogok, dorombolhatnak azért is, mert betegek, ijedtek vagy vajúdnak (ezzel nyugtatják magukat).

A terület kijelölése

A macskák nagyon territoriális állatok, ezért ők a ház igazi urai.

Nem túl mohó

A macskák és általában a macskafélék nem érzékelik az édes ízeket egy genetikai mutáció miatt, amely használhatatlanná teszi az ízlelőbimbóikban lévő cukorérzékelőket.

Színesen látnak

Bár sokáig úgy vélték, hogy a macskák monokromatikus látással rendelkeznek, újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a macskák képesek megkülönböztetni a színeket, bár korlátozott mértékben (nappal képesek megkülönböztetni a vörös és a kék színt, de a zöldet, a sárgát és a fehéret nem).

Te tudtad ezeket az érdekességeket?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr617765432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2022.02.26. 22:40:01

Még két érdekesség a látáshoz:
- A macskák nem képesek végtelenig fókuszálni, mint az emberek, hanem csak kb. 8-10 méterig. Azon túl elmosódottan látnak.
- Bár a színeket - mint fentebb írva vagyon - látják, de a világot alapvetően zöldes-sárgás árnyalatúnak érzékelik.
Nyávogás:
Ténylegesen az emberrel való kommunikációra használják, de ezt mindegyik macska egyénileg fejleszti ki, nem genetikailag meghatározott. Emiatt ugyan azt az információt más-más macskák más-más típusú nyávogással adják át. Felületes hallgató számára nagyon hasonlónak tűnnek, de a macskatartók nagyon hamar megtanulják, hogy melyik macskánál éppen mit jelent.

Muhammad Balfas 2022.02.27. 00:15:40

Sokáig nem értették, hogy a tigris élénk színű bundája hogyan szolgálhat rejtőszínként a dzsungelben. aztán rájöttek, hogy a növényevők jó része a zöldet és a piros árnyalatait (narancs) nem képes megkülönböztetni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.27. 02:53:00

A második mondat így kicsit értelmetlen.
Az ember a 20 Hz-től 20 kHz közötti frekvenciatartományt hallja a hangok közül.A macskáké nem tudom, hogyan alakul, de nem egyetlen frekvencián hallanak hangokat ők sem.
Egyébként meg, én csak egyet tudok, de azt nagyon biztosan: hogy a cafka cicák egy büdös qrva népség.De addig jó, amíg ez így is marad. :-))
Egy cikkben az volt, hogy a kismacskák azért alszanak sokat, mert valami létfontosságú dolog akkor termelődik, ami a fejlődésükhöz kell.(Már nem tudom, mi volt az, talán valami hormon.)A felnőtt macskák meg azért alszanak sokat, mert megtehetik.
Érdekes, nem láttam még soha csatakosra izzadt macskát, pedig igyekeztem sokszor sokáig fociztatni mindet, amelyiket csak tudtam.
Ugrás: több alkalommal láttam macskát helyből felugrani kettő méter körüli magasságokba, besz@rás, rugó van a s3ggükben.
A beszélő macska is megvolt, nem tudtam eleget röhögni, ahogy vissza feleselt.Imádta őt az egész család. :D
Territoriális állatok: hajjaj, a miénk simán házőrzőnek is jó volt, oda másik macskának, kisebb kutyáknak bejárás nem volt.Egyszer egy betévedő mókust is majdnem elkapott, nem hittem a szememnek.Mindezt úgy, hogy a mókus ugye repült, a macska meg szaladni kényszerült, fel a fára, le a fáról.Kb egy méter hiányzott, amikor már a következő kertbe átrepült.
Nem túl mohó: mi van?Nem persze, csak minden nap ötször akar vacsorázni, vagy ahányszor csak lehetséges.Ki írta ezt a sületlenséget?
Valaki híres embertől egy idézet: Lehet élni macskák nélkül is, csak nem igazán érdemes.
Nagyon adom.
:-)))
Mindenkinek ajánlom, a macskát kiválóan lehet szívatni frissen főtt, sült hallal.Az alvó állat orrához közel tenni egy kis darabot, hogy az illat dolgozni kezdhessen.Közben nézni, meg kamerával felvenni, ahogy reagál, magához próbál térni, álomittasan ráfókuszálni a kajára és kaffantani a pof@jával a hal irányába.Persze addigra el kell venni az orrától.Az ember a földön gurulva röhög percekig.
:D
Természetesen utána a haldarabkát oda kell neki adni, hogy megehesse.Ilyenkor vernyog egy sort, hogy kéne ebből vagy egy kilónyi.
:-)))))
Utána lemosaxik tetőtől talpig, mert hogy nagyon beszennyeződött, és visszafexik aludni.
Áááá.Hihetetlen állatok ezek.
süti beállítások módosítása