Kilenc ok, amiért egy színdarabban való részvétel segít fejleszteni az írásodat
2022. február 04. írta: Diana Soto

Kilenc ok, amiért egy színdarabban való részvétel segít fejleszteni az írásodat

A színházi előadás a történetmesélés egyik legmaradandóbb formája. Ősidők óta kapcsolódik a vallási szertartásokhoz és a népszerű szórakozáshoz. Emellett ma is jelentős népszerűségnek örvendenek.

A színházba járás izgalmát és az élmény megosztását nehéz más médiumokban megismételni. A regényírók nagyon különböző elemekkel játszanak írásaik felépítése során, de vannak olyan közös vonások is, amelyekből tanulhatunk. Shakespeare színész is volt, mégiső drámaíróként emlékezünk rá. Nem véletlen, hogy az elbeszélő íróknak a színpadon is szerencsét kellene próbálniuk.

picsart_01-24-11_30_25.jpg

Karakterek létrehozása

Ha egy színházi produkcióban veszel részt, akkor egy vagy több karaktert kell eljátszanod. A forgatókönyv és a rendező utasításai mellett általában bizonyos fokú kreatív szabadsággal rendelkezel. Sok mindent el kell dönteni a karakterről, akit játszani fogsz: Hogyan beszél? Milyen a reakciója, amikor dühös lesz? Hogyan jár? Nincs két színész, aki ugyanazt a karaktert ugyanúgy játssza. És ha tisztában vagy ezekkel a részletekkel, az segíthet mélységet adni a karaktereknek az írásodban, és még az archetípusokból is kitörni. Nem is beszélve mindarról, amit a tapasztaltabb társaid megfigyelése adhat neked.

Jelenetek: ritmus és tér

Mindenféle színdarab létezik: a nyugodt, változatlan ritmusú előadástól kezdve a monológokat vívópárbajjal vagy gyilkossággal vegyítő darabokig. A színésznek, akárcsak a regényírónak, azon kell dolgoznia, hogy fenntartsa a közönség figyelmét, és a színdarabok szerkezetének elsajátítása előnyös lehet a következő mű tervezésekor. A színészek mozgásának megfigyelése a jelenetekben (és a színpadi mozgás megtanulása) jó módja annak, hogy a jelenetek tervezésekor térismeretet szerezz.

Párbeszédek

A színházban gyakori, hogy a cselekményt párbeszédek segítségével fejlesztik ki: ez az erőforrás a regényírás során is nagyon hasznos. Ha tanulmányozod, hogy miként építik fel a drámaírók a párbeszédet, az jó módja annak, hogy a sajátodat is következetesebbé és eredetibbé tedd. A jellegzetes beszéd azonnal megragadja a közönség figyelmét.

Fejleszd a nyilvános beszédkészséget

A színészkedés jó módja annak, hogy folyékonyan beszélj és hangosan fejezd ki magad, ami nem rossz dolog, ha be kell mutatnod a könyvedet vagy előadást kell tartanod kisebb-nagyobb közönség előtt. Ha uralkodsz az idegeiden és tisztán beszélsz, jobb benyomást keltesz a munkádról.

Váratlan készségek sorát fejleszti

A színészet nem minden a showbizniszben. Egy színházi társulatnál a díszlettervezéstől kezdve a sminkelésen, a frizurakészítésen, a varráson, a bútorok összeszerelésén át egészen a meglepően sok adminisztratív munkáig mindenre szükség van. Egy amatőr társulatnál nagyon valószínű, hogy a színészek maguk is ellátják ezeket a feladatokat. A tudás sosem árt!

Művészi hangulat

Egy olyan művészeti tevékenység, mint a színház, mindenféle embert vonz, akik valószínűleg az irodalmat is értékelik. Lehet, hogy olyan barátokra teszel szert, akik a jövőben olvasók vagy munkatársak lesznek egy projektben. Emellett a különböző művészeti nézőpontok cseréje is nagyon pozitív lehet.

 Az irodalom másfajta megközelítése

Ha még sosem gondoltál arra, hogy színdarabot írj, talán ez hamarosan megváltozik, ha kipróbálod a színészetet. A formátumváltás mindig kihívást jelent, de nagyon pozitívan hat az írásodra. Továbbá, ha egyszer bekerülsz egy társulatba, lehetséges, hogy a darabodat előadják.

Egy projektet az elejétől a végéig megvalósítasz

Amikor részt veszel egy színdarabban, a produkció létrehozásának folyamatát az elejétől a végéig nézed. Ez általában hatalmas csapatmunkával és nagy elégedettséggel jár, főleg, amikor az előadás létrejön. Ha van egy félig befejezett regényed, ez a lendület segíthet abban, hogy újult erővel vágj bele.

Jó móka

A színház időigényes: a szövegek memorizálása, az otthoni gyakorlás, a próbákra járás... Miért kellene ezt az időt a színházzal töltened, amikor írhatnál is? A válasz egyszerű: a színház, amellett, hogy szórakoztató, segít a kikapcsolódásban, ami fokozza a kreativitást.

Remélem, tetszett a cikk, és egyszer te is kipróbálod a színházat! Ez egy egyedülálló élmény, amely személyes szinten is sokat adhat, és ki tudja, lehet, hogy innen jön majd az ihlet a következő regényedhez…

 

A cikket Carmen Romero ihlette.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr1716822776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása