6 tipp a külföldi magyaroknak, hogy íróvá válhassanak
2022. január 02. írta: Diana Soto

6 tipp a külföldi magyaroknak, hogy íróvá válhassanak

Ha te is külföldön élsz, és eljátszottál már a gondolattal, hogy saját könyved legyen, akkor talán megijedsz elsőre. Lehet, hogy nincsen senkid Magyarországon, aki helyetted intézné el a papírmunkát, nincs, aki postára járkáljon. Megértelek, mert ez rám is igaz. Azonban így is maradnak járható utak, amelyek lassan, de biztosan elvezetnek a siker felé.

Modern világban élünk. Az emberek többsége gyakrabban utazik az internetet bámulva, mintsem a közlekedési lámpákat figyelve. Egyes országokban a járdákon elhelyezett fények mutatják a piros és zöld lámpát, hogy ne kelljen felemelniük a fejüket a telefonból. Lehet, hogy te nem tartozol a tömegbe, viszont kihasználhatod a lehetőséget. Az internet pedig külföldön is elérhető, nem vagy határok közé szorítva.

picsart_12-30-10_26_48.jpg

  • Legyen Facebook oldalad.

Saját profilod már lehet, hogy van, de az nem elég. Készíts hozzá szerzői oldalt, ahova gyűjtheted az olvasókat. Posztolj gyakran, tölts fel képeket, részleteket a könyvedből. Nem kell egész nap az oldaladon lógnod, figyelve, hogy mikor jön a legújabb like. Ha akarsz, tudsz beütemezni bejegyzéseket, így lehetsz bárhol, a Facebook időben megjeleníti őket. Én például egy héttel előre dolgozom, de ismerek olyan írót, aki egy hónapra megtervez mindent.

A Facebook a magyarok által igen közkedvelt, így ha te nem vagy rajta, akkor élhetsz Magyarországon, nem fognak rólad tudni. Használd ki a könyves csoportokat, oszd meg a bejegyzéseidet velük. Figyelj a tartalomra, és sose beszélj lekezelően az olvasóidról, vagy más írókról.

  • Legyen blogod.

Talán nem tűnik fontosnak, de az. Az interneten rengeteg ingyenes megoldás közül választhatsz: blog.hu, blogspot, wordpress. A blogodon megoszthatsz részleteket a könyvedből, beengedheted az olvasót a kulisszatitkok mögé, megmutathatod a borítóidat. Bármit. Ha ügyesen csinálod, akkor egész szép számú követőt elérhetsz, akik nagyobb eséllyel fogják megvenni a könyveidet.

Készíts egy listát azokról a témákról, amelyekről szívesen írnál bejegyzést, majd ülj neki, és gyártsd le őket. Posztolj minél többször, majd nyugodtan oszd meg a Facebookon is. A régi bejegyzéseidet is felhasználhatod újra és újra. Figyelj a képekre, csak olyanokat használj, amik ingyenes letöltő oldalakról vannak. Ügyelj rá, hogy legyen megkapó a blogod külalakja, és hogy illeszkedjen az olvasóközönségedhez. A rendszeres írással egyre több ember fog tudni megismerni, miközben nem számít, hogy melyik országból töltöd fel a tartalmat.

  • Moly.hu

Manapság a könyvkedvelők nagy része megtalálható a molyon. Listázzák a könyveket, csillagozzák, ajánlják. Sokan csak akkor mernek megvenni egy könyvet, ha jó véleményeket olvastak róla másoktól. Gyűjts magadnak követőtábort, beszélj azokkal, akik sokat olvasnak, kérd meg őket, hogy véleményezzék a művedet. Ha készítesz ebookot, akkor ajándékba adhatod a követőidnek, és játékokat is indíthatsz.

Ezeket a lépéseket érdemes megtenni már a könyvednek a megjelenése előtt. Persze, függ a könyved stílusától, tartalmától, célközönségedtől, hogy mennyi ember veszi meg, de ezek az ingyenes megoldások csak a segítségedre válhatnak.  Külföldi lakóként a könyvkiadás sem lehetetlen, igaz, jól végig kell gondolnod a lehetőségeket. Ha nem tudsz hazaszaladgálni minden hónapban, és nincs, aki helyetted intézkedne, még akkor is maradt jó pár lehetőséged.

  • Hagyományos kiadók

Ma bárkinek van rá esélye, hogy egy nagyobb kiadónak kiválassza saját írójának. Ha a kiadás mellett döntenek, akkor nem számít a lakcímed, mert ők fogják elvégezni a munka oroszlánrészét. Remélem, hogy szerencsével jársz, és a te könyved pont beillik valamelyik kiadó profiljába. Ha nem – talán ti vagytok többen – akkor is akadnak kiskapuk.

  • E-könyv

Magyarországon még nem terjedt el annyira az ebook kereslete, talán azért, mert nem kézzel megfogható, így az emberek nem akarnak fizetni érte. Mégis, ha külföldön laksz, akkor egy e-könyvet bármikor kiadhatsz te magad is. Ráadásul ingyen. Természetesen meg kell dolgoznod az olvasótáborért, de a papírkönyvvel ugyanez a helyzet.

Sok író hirdet játékot az oldalán, ahol ajándékként egy könyvet küldenek el a szerencsés nyertesnek. Talán neked nem szerencsés ez az opció, de egy e-könyvet bármikor elküldhetsz. Én a molyon ajánlottam fel az egyik könyvemet ingyen, és csak értékelést kértem érte cserébe. Hogy mit értem el vele? Azok közül, akik elolvasták, többen megvették, majd a második könyvemre is megnőtt a kereslet.

  • Szerzői könyvkiadás

Sokan ellenzik, mondjuk úgy, hogy lenézik a szerzői kiadást. Miért? Mert bárki adhat ki könyvet. Drága hazánkban több említésre méltó kiadó létezik, nézz utána, hogy neked melyik tetszik igazán. Mindegyiknek van előnye és hátránya. A szerzői könyvkiadásnál fizetned kell a szolgáltatásokért, amelyekért cserébe a kiadó elkészíti, kinyomtatja, elérhetővé teszi a könyvedet. Terjeszteni nem fogja, az minden esetben a te feladatod. Mégis, hogyha külföldön élsz, akkor jól jöhet, ha áll mögötted valaki, aki elpostázza a papírkönyvet az olvasónak, aki helyetted vezeti a feladatokat, de valamennyit neked is fizet.

Én a szerzői könyvkiadással kezdtem, mert versekkel és drámákkal indítottam, és nem akartam a fióknak írni. Ráadásul lusta vagyok, szeretem a saját életemet élni, nem lenne se kedvem, se erőm a postára rohangálni. Ezt megtették (és megteszik) ők helyettem. Meddig jutottam el így? Nos, nem olyan régen írtam alá az első hagyományos kiadói szerződésemet.

picsart_12-30-10_29_25.jpg

Igen, hála az internetnek, nincsen lehetetlen. Bármelyik megoldás mellett döntesz is, neked kell megküzdened az olvasókért, akik valljuk be, hogy az interneten keresztül is elérhetőek.

Pont, mint Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr2016798772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása