Papírkönyv vagy ebook? Milyen előnyeik vannak?
2022. január 31. írta: Diana Soto

Papírkönyv vagy ebook? Milyen előnyeik vannak?

Papírkönyv vagy ebook: úgy tűnik, ez egyike azoknak a soha véget nem érő vitáknak, mert mindkét formátumnak megvannak a szerelmesei és az ellenzői. (A bekezdés végén egy csomó szuper könyvet gyűjtöttem neked össze, ahol mindkettőből találsz bőven.)

picsart_01-03-05_40_32.jpg

Úgy tűnik, a nyomtatott kontra digitális könyv az egyik véget nem érő vita. Ez nagyrészt azért van így, mert mindenkinek saját kapcsolata van mindkét formátummal, és ezért mindegyikhez más-más érzelmi kötődés fűzi. Azok számára, akik papíralapú könyveken és magazinokon nőttek fel, a digitális eszközök nehezen kelthetnek hasonló érzéseket. De mi a helyzet a "digitális bennszülöttekkel", akik sokkal jobban ismerik az érintőképernyőket, mint a nyomtatott oldalakat?

Ezt mondják az adatok

Egy 2010-ben közzétett tanulmány - amely 27 különböző ország több mint 70 000 esetén alapult - megállapította, hogy a sok könyvvel teli házban való felnövekedés hatalmas előnyt jelent a gyermekek számára a jövőben: iskolai teljesítményük jobb volt, és tanulmányi pályafutásuk átlagosan három évvel tovább tartott, mint azoké, akik könyvek nélküli otthonokban nőttek fel. Mi lesz a jövőben, ha egy házban sok könyv van, de azok megfoghatatlanok?

Digitális olvasók

A legfrissebb tanulmányok szerint az olvasók 6%-a kizárólag digitális eszközökön olvas. Ezek a "tiszta" digitális olvasók új fajnak számítanak: az előző jelentésig nem voltak ilyenek. Bár ez az elemzés nemcsak a könyveket, hanem a magazinokat, újságokat, képregényeket (amelyek e munka szempontjából nem számítanak könyvnek), weboldalakat, blogokat és közösségi hálózatokat is magában foglalja, úgy tűnik, hogy ennek az új kategóriának a megjelenése újabb jele annak, hogy az olvasás területén a digitális térnyerés megállíthatatlanul halad előre.

Az e-könyv és előnyei

picsart_01-03-05_41_53.jpg

A digitális könyvek növekedése természetesen a nyomtatott kötetekkel szembeni előnyeivel függ össze. Ezen előnyök közül a legfontosabbak a következők:

Kevesebb helyet foglalnak el. Ez az egyik olyan előny, amelyet az e-könyvek kedvelői a legjobban értékelnek. Még inkább azokban az időkben, amikor divatos a rendrakás guruja, aki azt tanácsolja, hogy ne tartsunk 30 könyvnél többet otthon.

Hordozhatóbbak. Az ebook kiváló alternatíva azok számára is, akik utaznak. Nemcsak hosszú utazásokhoz, amelyekhez egyetlen könyv nem biztos, hogy elegendő, hanem rövid időszakokra is: nem mindig lehet tudni, hogy mit szeretnénk majd olvasni, amikor megérkezünk az úti célunkhoz.

Kényelmesebb a hosszú könyvek olvasásához. Ez a szempont kapcsolódik az előzőhöz, de nem ugyanaz a dolog. Aki olvasta már a Háború és békét, a Nyomorultakat, a David Copperfieldet és más terjedelmes műveket, az tudja, milyen nehéz két kilónyi papírt sokáig a kezében tartani. A digitális formátum ebben a tekintetben is megkönnyíti a dolgot.

Lehetővé teszi a betűméret beállítását. Egy másik előny, amelyet különösen az idősek nagyra értékelnek. A betűtípus nagyításának lehetősége, hogy jobban lássa a szöveget, különbséget jelenthet egy könyv elolvasása és el nem olvasása között.

Beépített tartozékok. Sok digitális olvasóeszköz saját világítással rendelkezik, így gyakorlatilag bárhol olvasható: busz, sátor, sötét éjszaka. Gyakran tartalmaznak szoftvereket, például szótárakat és fordítókat is, hogy egyetlen szó se jelentsen akadályt.

Ezek "a felhőben" is olvashatók. Tehát, ha rendelkezel a megfelelő eszközökkel, elkezdheted az olvasást egy e-olvasón, és folytathatod például a mobiltelefonon.

Az e-könyvek könnyebben elérhetőek. Vannak olyan könyvek, amelyek papíron szinte beszerezhetetlenek, mert már régen megjelentek, és már nem kaphatók, vagy nem nyomtatják őket. A digitális formátum sok esetben megoldotta ezt a problémát, és olyan műveket is el lehet olvasni a képernyőn, amelyek egyébként szó szerint lehetetlenek lennének.

Könnyebben megszerezhető. A digitális könyvek vásárlása nagyon egyszerű: bárhonnan csatlakozhat az internetre, és a könyv pillanatok alatt az tiéd lehet. Ez egy különleges forrás a szorongók számára, akik megspórolhatják azokat a napokat, sőt heteket, amelyekbe egy könyv külföldről történő kiszállítása kerülhet.

Olcsóbb. A digitális könyvek olcsóbbak, mint a papírkönyvek. Ez még inkább így van, ha a nyomtatott kötetek szállítási költségeivel hasonlítjuk össze, különösen, mint az előző bekezdésben, ha más országokban kiadott művekről van szó.

Nem csak könyvek. Az e-olvasók nem csak könyvek, hanem mindenféle írott dokumentum olvasására is alkalmasak. Ez nagy előnyt jelent mindenféle dokumentum (tudományos, munkával kapcsolatos, kéziratok stb.) olvasásakor, amelyek túl hosszúak - és kényelmetlenek - ahhoz, hogy a számítógép képernyőjéről olvassuk őket, anélkül, hogy ki kellene őket nyomtatni.

Nem kell fákat kivágni. 2003-ban J. K. Rowling a világ erdeinek védelmét célzó kampány élére állt, amikor megtudta, hogy az addig megjelent Harry Potter-könyvek miatt 6,5 millió fát kellett kivágni. Azóta a saga minden kiadása újrahasznosított papíron jelenik meg. Az e-könyvek terjesztéséhez viszont nem kell fákat kivágni.

A papírkönyv előnyei

picsart_01-03-05_41_03.jpg

Másrészt természetesen megvannak a papírkönyvek előnyei is. Előnyök, amelyek szerelmeseik számára legyőzhetetlenek, leküzdhetetlenek. Ezek a következőképpen foglalhatók össze:

Az érzelmi aspektus. Amint már említettük, azok számára, akik papírkönyvek olvasásán nőttek fel, ennek az élménynek a jellemzői döntő súllyal esnek latba. A könyv nemcsak szöveg, hanem - mindenekelőtt - tárgy. Elolvasni azt is jelenti, hogy látjuk, hogyan kopik és öregszik az idő múlásával, és azt is, hogy megismerünk egy adott dizájnt, a tipográfiát, még a gépelési hibákat és szépséghibákat is, amelyek minden egyes példányt egyedivé tesznek.

Nincs error. Egy papírkönyv soha nem fog lemerülni, nem fog leállni vagy ismeretlen okokból leállni, nem lesz szükség műszaki segítségre, és nem lesz lehetetlen újraolvasni a formátum inkompatibilitása vagy az operációs rendszerek elavulása miatt.

Jobban emlékeznek rájuk. Számos tanulmány kimutatta, hogy a papíron olvasott szövegek jobban megragadnak a memóriában, mint a digitális képernyőről olvasottak. A papíralapú szövegek ráadásul az olvasók szövegértését és koncentrációját is segítik. Egy tanulmány még azt is megállapítja, hogy az agy a papírt részesíti előnyben. Természetesen mindezeket a munkákat olyan embereken végezték, akik nyomtatott szövegeket olvastak a korai években. Talán a digitális bennszülöttek számára nincs is ekkora különbség a két olvasási forma között.

Nem minden könyvet digitalizáltak. Ahogyan vannak olyan könyvek, amelyekhez sokkal könnyebb hozzájutni elektronikus formában, az ellenkezője is megtörténhet. Ezekben az esetekben az e-olvasó nem sokat ér, mivel azok, akik olvasni akarnak, nem tehetnek mást, mint hogy a papírt választják.

Nem termelnek technológiai hulladékot. Igaz, hogy a könyvek előállításához fákat kell kivágni, de a fák megújuló erőforrásnak számítanak, feltéve, hogy az erdőket és az ültetvényeket jól kezelik. Ráadásul a szemétbe kerülő papírkönyvek sokkal könnyebben és gyorsabban lebomlanak, mint az elektronikus eszközökben lévő műanyagok és vegyi anyagok.

Ezek alkotják a könyvtárat. Az olvasás szerelmesei számára kevés olyan kellemes hely van, mint egy könyvtár, legyen az nyilvános vagy magánkönyvtár. Sétálni benne, elveszni benne, egyik könyvet a másik után felemelni, lapozgatni, sokkal gazdagabb élmény, mint a digitális fájlok katalógusát böngészni, és néhányat kinyitni, hogy elolvassunk néhány sort. Az ilyen séták gyakran vezetnek olyan művek vagy szerzők felfedezéséhez, amelyekkel egyébként nem találkoztunk volna, és amelyek olvasása hosszú órákig tartó boldogságot nyújt.

Én bevallom, hogy mindkettőt használom, de ha tehetem, akkor a papírkönyvet veszem elő.

Neked melyik a kedvenced?

És ahogy ígértem, jöjjön a lista! (Tudom, tudom, több ezer könyv kimaradt belőle, de direkt olyanokat gyűjtöttem, amik valahogy elkerülik a figyelmünket.)

Romantikus krimi Megyeri Judittól
   Kalandregény Buónyik Dorinától
Krimi H. Fajth Evelintől
   Mesék E.M Millertől
Bűnügyi, sci-fi és realista regények az Élménytár ajánlásában
   Önbizalomépítés gyerekeknek 
Romantikus történetek Erica Anthonytól
   Abszurd és humoros írások Robin O'Wrightlytól
Kaland és thriller Vik Flames-től
   Romantikus krimi Tiszlavicz Máriától 
Steampunk Tolnai Viktortól
   Fantasy Aurora P. Hilltől
Mesék Tokody Klárától
   Ifjúsági regény Schwerteczky Adrienntől
Misztikus fantasy Tanila Jensentől
   Romantikus-erotikus Abby Winterről
YA fantasy Darvas Petrától
   Krimi Berill Sherotól
Erotikus Mike Menderstől
   Történelmi fantasy Farkas Bíborkától
Történelmi fejlődésregény Péri Györgyitől
   Romantikus Velencei Ritától
Kalandregény Andy T. Millertől
   Mesekönyvek Kozma Anitól
Lélektani szépirodalom Bucsi Marianntól
   Mesekönyvek Skolik Ágnestől
Történelmi Jekkel Gabitól
   Ifjúsági regények Ebergényi Viktóriától
Családregény Pfeiffer Gábortól
   Romantikus Garajszi Rozikától
Romantikus-erotikus Boza Anitától
   Valóságon alapuló történetek Németh Krisztinától

Ugye mondtam, hogy hosszú lista lesz?

Jó olvasást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr2616802604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.31. 21:46:48

Néhány dolog kimaradt az előnyökből, amit mint e-könyvtó szerző felsorolnék még kiegészítésül:

- Megfelelő alkalmazásokkal felolvastatni is lehet az e-könyveket, tehát akár mobilon is hallgatni metrózás, vagy utazás közben.

- Megfelelő alkalmazásokkal akár japán, angol, német, olasz, kinai nyelveken is fel lehet olvastatni és hallgatni. Tehát ha nem bonyolult nyelvezetű irodalmi mű, akkor más nyelveken is megértik.

- Ez igaz a papír könyvekre is ... 70 év szerzői jogvédelem még a szerző halála után is az örököseire is. .... de az e-könyvnél ezt olcsóbb elérni.

Magánmegjegyzés: Trükkös "Mém" -Túl Richard Dawkinson szórakoztató tudományfilozófiai esszémet e-könyvként 14 országban forgalmazzák. (magyar nyelven, de ugyebár alkalmazásokkal ez már nem gond)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.31. 21:50:21

Az ekönyv olcsóbb (jellemzően ingyenes), kevés helyet foglal, s könnyebben olvasható.

Én teljesen áttértem az ekönyvre.

Diana Soto 2022.02.01. 16:35:31

@Iván Gábor IGe: Hú, én nem szoktam felolvastatni, ezért maradt ki. De köszi a tippet!

Diana Soto 2022.02.01. 16:37:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én is nagyon szeretem, de a kedvenceimet papíron is beszerzem (ha lehet).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.08. 07:33:41

Nem tudom, amiket én látok árakat, azok alapján az e-könyv, e-újság nem igazán olcsóbb, pedig annak kéne lennie.Egy csomó költség nem jelenik meg az elektromosnál, ami a nyomtatottnál igen.Az még nem különbség, hogy mondjuk 10%-kal olcsóbb.Kb a fele árat tartanán reálisnak.Pofátlanok az e-kereskedők...ezért is nem nagyon veszek ilyet.Pedig amúgy érdekelne, mert nekem is szimpatikusabb lenne az e-könyv.

Diana Soto 2022.02.09. 21:31:38

@geegee: sajnos e-könyvre 27%-os ÁFA van. Ez eléggé megnehezíti, hogy féláron adják.
süti beállítások módosítása