Arisztotelész 8 legfontosabb mondata az életről
2022. február 10. írta: Diana Soto

Arisztotelész 8 legfontosabb mondata az életről

Boldogság, bölcsesség, barátság, erény... ezek életünk alapvető aspektusai, amelyek számos szakaszát foglalták el annak a sok híres mondatnak, amelyet Arisztotelész hagyott az utókorra. 

Ki volt Arisztotelész?

Komoly, aprólékos és erényes ember volt, aki rendet akart tenni az emberi lét alappilléreiben. Arisztotelész nemcsak filozófus volt, az utolsó nagy görög filozófus, hanem tudós is. Valójában egyik nagy szenvedélye a természet volt, és őt tartják Európa első biológusának. A logika atyjaként és megalapítójaként is elismert.

Számára az ember egy racionális lény, amely testből és lélekből áll, és az értelem, az erény gyakorlása során a jólét elérésén fáradozik. Tanításaiból, amelyek az ilyen célú szellemi testmozgást szorgalmazták, jöjjenek a legfelkapottabbak. (Az érthetőség kedvéért némelyik szabad fordításban.)

picsart_02-01-06_06_40.jpg

Az igazi boldogság abból áll, hogy jót teszünk.

Arisztotelész számára a jólét elérésének nincs más módja, mint a jótett. Ahogy ebben a mondatban, úgy sok másban is látni fogjuk, hogy a görög filozófus számára az erény és a becsületesség az ember és a társadalom alappillérei voltak.

A tudatlan megerősíti, a bölcs kételkedik és reflektál.

Ezzel a mondattal Arisztotelész azt akarta elmondani, hogy soha nem vehetünk dolgokat természetesnek, és nem állíthatjuk kategorikusan, mivel mindig vannak árnyalatok, amelyek megváltoztathatnak egy igazságot.

Vitathatatlan elv, hogy ahhoz, hogy jól tudjunk parancsolni, tudnunk kell, hogyan kell engedelmeskedni.

Ahhoz, hogy jó vezető legyél, alulról kell megmásznod a ranglétrát, mert így a tények teljes ismeretében tudsz cselekedni, és tisztességesen és tisztelettudóan tudsz bánni azokkal, akiket irányítasz.

A bajban az erény felszínre tör.

Azt mondják, hogy addig nem ismerünk meg valakit igazán, amíg nem élünk együtt vele egy válságos pillanatban. Arisztotelész ezzel a mondattal arra reflektált, hogy a nehéz pillanatokban derül fény a valódi önmagunkra.

Csak azok, akik jól teljesítenek, törekedhetnek a boldogságra az életben.

Arisztotelész nagyon világosan fogalmazott, hogy az erény a boldogság és a jólét kulcsa, és hogy a jó cselekedetek végül megjutalmazódnak.

A bölcs ember nem mond ki mindent, amit gondol, de mindig mindent meggondol, amit mond.

Arisztotelész nagy bölcs volt, aki arra tanította tanítványait, hogy mindig gondolkodjanak el, és mindig úgy válaszoljanak, hogy előtte átgondolták, mit fognak mondani. És ez az, amit a görög filozófus ezen egyszerű mondata tanít nekünk.

Szerelem csak erényes emberek között van.

Azok az emberek, akik rugalmasak, empatikusak, szeretetteljesek és gondoskodóak másokkal szemben, azok jobb kapcsolatokban élnek, nemcsak barátok között, hanem a szerelemben is, ahol a nagyon is szükség van a tiszteletre.

A legsötétebb pillanatokban kell összpontosítanunk, hogy meglássuk a fényt.

Ezzel a mondattal a bölcs arra biztat bennünket, hogy a válságos pillanatokban próbáljuk meg elhessegetni a negatív gondolatokat. Vagy legalábbis próbáljunk meg erőfeszítéseket tenni, hogy megtaláljuk azt a fényt az úton, amely lehetővé teszi számunkra, hogy legyőzzük a megpróbáltatásokat.

Neked van kedvenced?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr8917053086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása