Hogyan készíts írói önéletrajzot?
2022. január 14. írta: Diana Soto

Hogyan készíts írói önéletrajzot?

Egy ez olyan kérdés, amit egyre többen feltesznek maguknak. Úgy tűnik, hogy a pályázatok mellett a kiadók is kérni szoktak egy ilyen önéletrajzot, tehát jó, ha időben nekiállunk.

Senkinek sem jutna eszébe állásinterjúra menni önéletrajz nélkül. Gondolom te is egyetértesz azzal, hogy írónak lenni olyan szakma, mint tanárnak, orvosnak, építésznek vagy zenésznek lenni. Igaz, hogy ez egy bonyolult foglalkozás lehet, de kemény munkával és erőfeszítéssel az írás teljes értékű és kielégítő hivatássá válik.

Egy kezdőből nem lesz egyik napról a másikra befutott író, mivel kitartás és sok elkötelezettség kell ahhoz, hogy egy kiadó felfedezzen valakit. Éppen ezért először nekünk kell ismertté tennünk magunkat, amit az önéletrajzunkba is beleírhatunk.

Ha kiváló irodalmi önéletrajzot szeretnél készíteni, akkor olvass tovább!

picsart_01-12-01_19_58.jpg

A legfontosabbak: személyes adatok

Az irodalmi önéletrajz elkészítésekor szükség van a személyes adatok feltüntetésére. Nem kell túlságosan belemenni a részletekbe, hiszen itt az irodalmi vonatkozások az érdekesek. Megemlítheted a tanulmányaidat és a szakmádat, még akkor is, ha annak semmi köze nincs az íráshoz. Versíró versenyt nyertél? Említsd meg! A munkahelyeden írtál valamilyen cikket vagy prezentációt? Írd ide!

Erősebb önéletrajzot készíthetsz, ha elmagyarázod, miért írsz, és milyen műfajban mozogsz otthonosan. Megadhatsz néhány kulturális referenciát is, például, ha szereted a mozit, a színházat, vagy leírhatod az általad elvégzett írói kurzusokat és műhelyeket. A tolmácsok és fordítók ne feledkezzenek meg az általuk beszélt nyelvekről sem!

Az irodalmi karriered

Az irodalmi önéletrajz legfontosabb eleme, és amelyen a legtöbbet kell dolgozni, az eddig megjelent vagy megírt művek kiemelése.

A fentiekhez szorosan kapcsolódnak a magazinokban, újságokban vagy antológiákban való publikációk. Ezen a ponton kell megemlítened a saját blogodat és az írással kapcsolatos (akár önkéntes) munkáidat. Vendégcikket írtál? Megjelent pár versed Poeten? Megosztották a művedet egy Facebookos irodalmii oldalon? Ide jöhet, akár linkkel együtt!

Versenyeken való részvétel és díjak

Írd le részletesen a versenyeket, amelyeken részt vettél és amelyeket megnyertél, valamint az elnyert díjakat (bármilyen kicsik vagy jelentéktelenek is voltak azok). Minél több versenyen veszel részt, annál nagyobb az esélye, hogy nyerjél egyet, és hogy egy kiadó felfigyeljen rád. Ha interjút adtál a médiában, vagy tagja vagy egy írói kollektívának, ne felejtsd el megemlíteni. Itt még az iskolai harmadik helyezet is számít!

Közösségi média profil

Ha a közösségi média ásza vagy, és van saját irodalmi profilod, amelynek (hűséges) követői vannak, említsd meg - ez mind összeadódik! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiadók szeretik a saját írói oldallal rendelkező írókat. A jövőre nézve nagyon fontos lehet, hogy hány embert tudsz elérni.

Mit tegyél, ha még nagyon kezdő vagy?

Ha új író vagy, lehet, hogy nincsenek olyan mérföldköveid, amelyeket beírhatsz az önéletrajzodba. Szerencsére ezen gyorsan változtathatsz.

picsart_01-12-01_20_55.jpg

  1. Vegyél részt irodalmi versenyeken!
  2. Keress online magazinokat, ahova beküldheted a novelládat vagy a cikkedet! Minden megjelenés aranyat ér és bekerül majd az önéletrajzodba. Manapság számos nyomtatott és online kiadvány fogad el cikkeket, nem kell hónapokig készülnöd rá.
  3. Vegyél részt egy irodalmi műhelyben! Az, hogy az íróknak képezniük kell magukat, ma már vitathatatlan gondolat. Az irodalmi műhelyekben való részvétel - akár személyesen, akár online - a szakma iránti érdeklődésedet mutatja, és jó módja annak, hogy kiegészítsd az irodalmi önéletrajzodat.
  4. Kezdj el blogolni! Elmúltak azok az idők, amikor az írók remeték voltak és a műtermükbe zárkóztak. Az új technológiáknak köszönhetően hatékony eszközök állnak rendelkezésedre, és pár óra alatt elkészítheted a blogodat. (Ingyen is!)
  5. Készíts írói oldalt! Facebook, Instagram, YouTube, TikTok. Nézd meg őket, és válassz egy szimpatikusat, bár mindig figyelj arra, hogy hol vannak az olvasóid.
  6. Képezd magad! Az irodalmi műhelyek után jöhetnek a kurzusok és a képzések. Az írói karrier kialakításához képzésre van szükség.

Ezek azok a dolgok, amelyeket szerzőként megtehetsz, hogy elkezdj dolgozni az irodalmi önéletrajzodon. Mire vársz még? Láss munkához!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulisszatitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr4316811050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása